Γιατί να πείτε ΟΧΙ στις απομιμήσεις επώνυμων προϊόντων?!

Απομίμηση, μούφα, μαϊμού, fake. Όλοι γνωρίζουμε αυτές τις λέξεις. Γνωρίζουμε, όμως, και τις συνέπειες που έχουν;

Η πειρατεία επώνυμων προϊόντων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τους κατασκευαστές και τους χρήστες της ποιότητας των επώνυμων προϊόντων. Τα τελευταία χρόνια η κυκλοφορία των πλαστών προϊόντων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας. Κάθε τόσο κάποιο κύκλωμα πλαστών προϊόντων εξαρθρώνεται και κάθε τόσο ένα καινούργιο εμφανίζεται.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Υπάρχουν τρία είδη καταναλωτών που αγοράζουν fake προϊόντα. Πρώτον, υπάρχουν αυτοί που εν γνώση τους αγοράζουν απομιμήσεις εξαιτίας της έντονης επιθυμίας τους να αποκτήσουν ένα επώνυμο προϊόν σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Δεύτερον, υπάρχουν αυτοί που δηλώνουν πλήρη άγνοια για τις επιπτώσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και υπάρχουν και οι καταναλωτές που απλά εξαπατώνται από επιτήδειους.

Μπορώ να καταλάβω τις δύο τελευταίες κατηγορίες που έχουν άγνοια κινδύνου, όμως σε καμία περίπτωση δε μπορώ να δεχτώ την πεποίθηση της πρώτης κατηγορίας, που επικροτεί και θεωρεί απόλυτα αποδεκτή την αγορά fake προϊόντων.

Έχω ακούσει κυρίες να παραδέχονται πως έχουν αγοράσει απομίμηση επώνυμης τσάντας με τη δικαιολογία ότι το έκαναν για “οικονομία”, γιατί δε θέλουν να στηρίζουν τις μεγάλες πολυεθνικές, ή ότι το κάνουν γιατί δε θα το παρατηρήσει κανείς και κάθε λογής άλλη απαράδεχτη δικαιολογία!

Θα ήθελα με αυτό το άρθρο λοιπόν, να ενημερώσω όσους δε γνωρίζουν και να υπενθυμίσω σε όσους παραβλέπουν τους λόγους που τα fake προϊόντα είναι μη αποδεκτά στην παγκόσμια αγορά.

  • Θα αρχίσω με το βασικό, η αγορά fake προϊόντων φίλες μου, είναι παράνομη. Τελεία και παύλα. Η πώληση τέτοιων προϊόντων διώκεται ποινικά και κάθε φορά που το κάνετε διαπράτετε ένα αδίκημα (να τα λέμε και αυτά). Υπάρχουν κράτη -μέλη όπου ο καταναλωτής μπορεί να έχει κυρώσεις λόγω της αγοράς προϊόντων – μαϊμού. Επίσης σε κάποια κράτη-μέλη οι αρχές έχουν τον δικαίωμα να κατάσχουν και να καταστρέψουν προϊόντα απομίμησης που έχει κάποιος καταναλωτής στη διάθεσή του, ακόμη και αν ο τελευταίος δεν γνώριζε ότι αυτά πρόκειται για μη αυθεντικά.
  • Οι χρήστες των μη αυθεντικών προϊόντων υποφέρουν επειδή η απομίμηση δεν αναγνωρίζεται συνήθως ως τέτοια, αλλά αναμένεται να παρουσιάζει κακή απόδοση, έντονες φθορές και κακή ποιότητα γενικότερα. Επίσης, αρκετά προϊόντα απομιμήσεων δεν είναι ασφαλή διότι έχουν κατασκευασθεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί εντός ΕΕ. Τα προϊόντα τα οποία πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασφάλειας φέρουν το λογότυπο CE. Συχνά όμως κάποιοι αντιγράφουν ακόμα και το λογότυπο αυτό ή χρησιμοποιούν ένα παρόμοιο, το οποίο απλώς υποδηλώνει ότι το προϊόν έχει κατασκευαστεί στην Κίνα.
  • Επίσης, οι οικονομίες των χωρών υποφέρουν εξαιτίας του παρεμπορίου επώνυμων προϊόντων. Και δε θα σταθώ καν στη ζημιά που προκαλούν στη φήμη και την αξιοπιστία των γνωστών εταιρειών, η ανησυχία εντείνεται για έναν λόγο, ίσως πιο σοβαρό, αφού εκτιμάται ότι πολλά από αυτά τα δισεκατομμύρια μαύρου χρήματος χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις και δραστηριότητες εγκληματιών. Σίγουρα αυτά τα λεφτά δε μένουν στη χώρα μας και άρα δε μπορούν να διοχετευτούν σε άλλους τομείς της οικονομίας.
  • Οι εταιρείες που κατασκευάζουν προϊόντα – μαϊμού δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την προστασία του περιβάλλοντος. Τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες, ενώ η καταστροφή των ειδών που κατάσχονται απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες διοξινών και όχι μόνο στο περιβάλλον.
  • Η αγορά προϊόντων απομίμησης μπορεί να σημαίνει ότι εν αγνοία μας ενισχύουμε την αδήλωτη ή ακόμη και την παιδική εργασία. Δεν θα ξεχάσω το άρθρο που είχα διαβάσει πριν μερικά χρόνια στο Harper’s Bazaar, στο οποίο έλεγε ότι σπάνε τα πόδια των παιδιών και τα δένουν πίσω στους μηρούς τους για να μην μπορέσουν να επουλωθούν και να δουλεύουν πρωί-βράδυ.

Με βάση λοιπόν τα όσα προηγούνται είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε ότι, για να έχει μέλλον και προοπτική το επώνυμο προϊόν στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση να βοηθηθεί και η οικονομία της χώρας μας, οφείλουμε πρώτα απ’ όλα να αλλάξουμε την νοοτροπία που περιέγραψα παραπάνω. Είναι επίπονη η προσπάθεια –και απαιτεί χρόνο – να πείσουμε και πάλι τον Έλληνα να εγκαταλείψει τον μιμητισμό και να εμπιστευτεί ξανά τα επώνυμα αυθεντικά προϊόντα, εκτιμώντας την ποιότητα και τη πραγματική αγοραστική αξία που λαμβάνει από αυτά.

Κάτι τελευταίο που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως επιλέγουμε επώνυμα αυθεντικά προϊόντα γιατί μας προσφέρουν κύρος, αποκλειστικότητα, ποιότητα, και γιατί ακολουθούν τη µόδα, όμως όλα αυτά τα στοιχεία συνδέονται τελικά µε το πώς αντιλαµβανόμαστε τον εαυτό μας και το πώς θέλουμε να μας βλέπουν οι άλλοι.

Τα προϊόντα πολυτελείας είναι κάτι παραπάνω από απλά προϊόντα. Αποτελούν σηµείο αναφοράς καλού γούστου και προσδίδουν αίγλη. Επομένως, βοηθούν στην ικανοποίηση και ψυχολογικών, πέραν των πρακτικών αναγκών, και είναι αυτά τα ψυχολογικά οφέλη ο κύριος παράγοντας που τα διαχωρίζει από τα µη πολυτελή προϊόντα ή τις αποµιµήσεις.

Επιμέλεια: Γκανιάτσα Δέσποινα

Comments are closed.