Εκκαθάριση ντουλάπας εν μέσω lockdown με τη μέθοδο της Marie Kondo!

Ξαφνικά έχεις άπλετο χρόνο να περάσεις στο σπίτι σου και να κάνεις πράγματα με τα οποία δεν είχες χρόνο να ασχοληθείς παλαιότερα. Ένα από αυτά είναι η εκκαθάριση στη ντουλάπας που πλέον δε φαντάζει κάτι τρομαχτικό λόγω της κλεισούρας.

Η μαγεία του να τακτοποιείς αποτελεί για τη Marie Kndo ένα απλό και αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείς από την ακαταστασία και τα περιττά πράγματα μια για πάντα.

Η Marie Kondo είναι μια Γιαπωνέζα γκουρού της οργάνωσης να έχει κάνει παγκόσμια αίσθηση με το βιβλίο της «The life changing magic of tidying up», το οποίο έχει εκδοθεί σε 41 χώρες και έχει πουλήσει πάνω από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα. Η φιλοσοφία της μεθόδου είναι απλή: «Αν δεν σου αρέσει κάτι, πέτα το». Εγώ θα συμπληρώσω ή χάρισέ το ή πούλα το!

Η ακαταστασία είναι κάτι με το οποίο όλες έχουμε έρθει αντιμέτωπες, αφού προκαλείται από τη συσσώρευση πραγμάτων με την πάροδο του χρόνου. Και συνήθως κανείς δεν παρατηρεί ποτέ πόσα πράγματα συσσωρεύονται γύρω του μέχρι η κατάσταση να φθάσει σε ένα οριακό σημείο. Γι’ αυτό το λόγο η εκκαθάριση της ντουλάπας μας πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.

Ποια είναι τα βήματα της μεθόδου Konmari?

  • Άπλωσε τα πράγματα να τα βλέπεις!

Ξεκίνα από τα ρούχα σου. Μάζεψε όλα τα ρούχα από όλο το σπίτι, ακόμα και από τον κάδο των άπλυτων, και άπλωσε τα πάνω στο κρεβάτι. Αν η σκέψη σου προκαλεί πανικό , είσαι ο νούμερο ένα υποψήφιος που πρέπει να το δοκιμάσει αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβεις πόσα περίσσια πράγματα έχεις, πράγματα που δεν έχεις φορέσει ποτέ και ούτε πρόκειται. Αυτό για την Marie Kondo αποτελεί τη πρώτη βασική αρχή της εκκαθάρισης. Μπορείς να κρατήσεις όσα θέλεις, με μια προϋπόθεση. Να σου δίνουν χαρά!

Πρέπει να κρατήσεις το κάθε ρούχο στα χέρια σου και να αποφασίσεις το αν σημαίνει ακόμα κάτι για σένα, αν όχι του λέτε ευχαριστώ και έξω. Όταν δεν είσαι σίγουροι για κάτι, το αφήνεις στην άκρη για να αποφασίσετε μετά ε πιο καθαρό μυαλό.

Το γεγονός ότι θα έχεις απλώσει ένα κοντέινερ ρούχων ή τσάντες πάνω στο κρεβάτι σου, θα σε κάνει να επισπεύσεις τη διαδικασία και να μην την αναβάλλεις για άλλη μέρα ή να το κάνεις λίγο λίγο. Τακτοποίησε τα πάντα με τη μία! Το να τακτοποιείς λίγο λίγο δεν λειτουργεί. Μετά από λίγο θα ξαναδημιουργηθεί ακαταστασία.

  • Βάλε στόχους!

Πριν αρχίσεις να πετάς, όρισε τι θα πει ιδανικός τρόπος ζωής για εσάς. Ο μινιμαλισμός σου ταιριάζει? Τι είναι τώρα σημαντικό για εσένα? Tι θα είναι στο μέλλον και κάποια κομμάτια της ντουλάπας σου έχουν αξία? Αν έχεις κόρες, ρώτησέ τις τι τους αρέσει και τι θα ήθελαν ή τι θα κράταγαν στο μέλλον.

  • Τακτοποίησε ανά κατηγορία, όχι ανά τοποθεσία!

Πριν ξεκινήσεις το συγύρισμα, πρέπει να έχεις τελειώσει εντελώς με το ξεσκαρτάρισμα. Έχεις βρει τι θα κάνεις όσα δε χρειάζεσαι? Ξέρεις ποια είναι για πέταγμα, ποια για χάρισμα και ποια μπορείς να τα πουλήσεις σε καταστήματα που ασχολούνται με αυτό? Απάντησε πρώτα αυτά τα ερωτήματα και είσαι έτοιμη να αρχίσεις να τακτοποιείς!

Στα περισσότερα σπίτια τα στοιχεία που εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία είναι διασκορπισμένα σε πολλές γωνιές. Για παράδειγμα τα ρούχα, πρέπει να συγκεντρωθούν όλα σε ένα σημείο ανεξαρτήτως σε ποιο μέρος του σπιτιού είναι αποθηκευμένα. Το ίδιο και οι τσάντες, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ. Ύστερα ξεχώρισε τα σε κατηγορίες. Χειμωνιάτικα, ανοιξιάτικα, παλτό, παντελόνια, μπλούζες, ρούχα για το γυμναστήριο, τσάντες καθημερινές, βραδινές τσάντες και ούτω καθεξής.

Μην πανικοβάλλεσαι με το πόσο δύσκολο και χρονοβόρο ακούγεται όλο αυτό. Έχεις άπειρο χρόνο να ασχοληθείς με κάτι δημιουργικό και μελλοντικά λυτρωτικό! Βάλε μουσική και άρχισε!

Bonus: Πώς αποχωριζόμαστε ένα αντικείμενο χωρίς ενοχές;
Η Kondo υπογραμμίζει πως όταν παίρνουμε την απόφαση να απαλλαχτούμε από κάποια πράγματα, αυτό δεν σημαίνει πως πετάμε τις τρυφερές μας αναμνήσεις ούτε ότι εγκαταλείπουμε την ταυτότητά μας. Μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι αντί αυτού, απελευθερώνεται η ενέργεια αυτών των πραγμάτων και αντίστοιχα η δική μας. Επίσης, σκεφτόμαστε πως αντικείμενα που δεν είναι πια σημαντικά για εμάς μπορούν να κάνουν κάποιον άλλο ευτυχισμένο!

Η τακτοποίηση και η οργάνωση του σπιτιού, μας κάνει να αισθανόμαστε υγιείς, απελευθερωμένοι και λειτουργικοί. Κάτι τέτοιο είναι ζωτικής σημασίας (ειδικά εν μέσω κρίσης) και σίγουρα, πολυτιμότερο από ένα αντικείμενο που δεν έχει πια καμία αξία για εμάς.

Επιμέλεια: Γκανιάτσα Δέσποινα

Comments are closed.