Η μόδα στην εφηβεία!

Οι έφηβοι αποτελούν μία κοινωνική ομάδα η οποία και λόγω της έμφυτης περιέργειας προς τα πράγματα και εξαιτίας της έμφυτης ανάγκης τους για να ξεχωρίζουν, τείνει να ασχολείται πολύ με τη μόδα. Τη βλέπουν ως ένα τρόπο να σπάσουν τα δεσμά των κοινωνικών πρέπει, ως έναν τρόπο ανάδειξης της ξεχωριστής τους προσωπικότητας και έκφρασης των βαθύτερων ανησυχιών τους. Η μόδα είναι πόλος έλξης για κάθε έφηβο και έφηβη, επειδή αισθάνονται πως μπορούν να εκφράζουν μέσω αυτής, την ορμή και την επαναστατική τους φύση. Περίεργα ντυσίματα, κουρέματα, βαψίματα, ως μια διάθεση αλλαγών και πειραματισμών οι οποίοι σχετίζονται με την εξωτερική εμφάνιση.

Η εξιδανίκευση της εξωτερικής εμφάνισης ως μοναδικό προσόν για έναν άνθρωπο, η στερεοτυπική αντίληψη περί ομορφιάς και η εμμονή με συγκεκριμένους σωματότυπους είναι κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις της μόδας, οι οποίες πρέπει με τη βοήθεια της ορθής σκέψης και της ενσυναίσθησης, να αντιμετωπιστούν σωστά από έναν έφηβο.

Για αυτό, η ίδια η εκπαίδευση και η οικογένεια μπορούν να ενθαρρύνουν τον έφηβο να αναζητά μεν τρόπους εναλλακτικούς για την αυτοέκφραση, χωρίς όμως να μην έχει όρια και να ακολουθεί τα πάντα δίχως να κρίνει πρώτα. Και, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσει ποτέ πως δε χρειάζεται να μοιάζει με κανένα άλλο πρόσωπο, ούτε να μιμείται τις λαμπερές φιγούρες των περιοδικών, καθότι είναι ήδη μοναδική προσωπικότητα. Γι’αυτό το λόγο μη κατακρίνεται τα παιδιά σας αλλά κάντε τα να σκεφτούν τι πραγματικά θέλουν με βάση την προσωπικότητας και την ηλικία τους.

Η ενηλικίωση είναι μια κρυφή επιθυμία για όλους τους εφήβους, όμως είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν ότι κάθε ηλικία έχει τα καλά της χαρακτηριστικά και πρέπει να μη χάνεις το τώρα κυνηγώντας το αύριο. Η αθωότητα είναι το πιο όμορφο χαρακτηριστικό της εφηβείας και δε πρέπει να το χάνουν οι έφηβοι εξαιτίας των σέξι προτύπων που προβάλλονται σε social media και περιοδικά.

Επιμέλεια: Γκανιάτσα Δέσποινα

Comments are closed.