Η σιδηρά Κυρία της Μόδας στην Αθήνα, για πρώτη φορά!

Η Anna Wintour, η θρυλική editor-in-chief της αμερικάνικης Vogue ήρθε στην Ελλάδα, με αφορμή το “Change Makers” της Vogue Greece που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής και μίλησε για τη μόδα, το παρελθόν και το μέλλον.

Το ζήτημα της βιωσιμότητας στη σύγχρονη ζωή αλλά και τη μόδα ήταν το κυριότερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε η Anna Wintour. Όπως δήλωσε λοιπόν η ίδια, «Τέχνη σημαίνει να δημιουργείς ρούχα που έχουν διάρκεια και που φτιάχνονται με φροντίδα. Το αντίθετο, δηλαδή, των μαϊμούδων που βλέπουμε παντού». Σε μια εποχή που τα πάντα ξεχνιούνται μέχρι την επόμενη viral τάση, είναι σημαντικό ό,τι δημιουργεί ο καθένας να φτιάχνεται με πάθος, αγάπη και φροντίδα για να έχει διάρκεια. “Η αληθινή μόδα είναι οι ιδέες με διάρκεια. Είναι το ακριβώς αντίθετο από το αναλώσιμο ή το φευγαλέο“. 

Η κ. Wintour τόνισε επίσης ότι “η μόδα, στα μάτια των περισσότερων ανθρώπων, αντιμετωπίζεται ως κάτι αναλώσιμο και κάτι που εστιάζει στο εδώ και τώρα: είναι σπατάλη, είναι υπερβολή, είναι το να μη φοράς ποτέ το ίδιο ρούχο δεύτερη φορά δημόσια“. Δικαίως έχει μπει η βιομηχανία μόδας στο στόχαστρο για αυτή τη συμπεριφορά και αυτό πρέπει να αλλάξει, παρότρυνε η σιδηρά κυρία της μόδας.

Η Anna Wintour αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργικότητας στον χώρο της μόδας. Το γεγονός ότι τα πάντα στη ζωή και τη μόδα έχουν τέτοια προβολή και είναι τόσο εφήμερα, σκοτώνουν τελικά τη δημιουργικότητα. “Η δημιουργικότητα πρέπει να είναι προσωπική υπόθεση για να έχει διάρκεια“, δήλωσε.

Το επόμενο θέμα που συζήτησε αφορούσε τη βιωσιμότητα της μόδας. “Η βιωσιμότητα δεν είναι εύκολο πράγμα για να καταφέρεις και ό,τι κάνουμε τώρα είναι τόσο αντι-βιώσιμο“, ανέφερε σχετικά, μιλώντας σχετικά για τη βιωσιμότητα. Τόνισε πως για να υποδεχτούμε μια πιο «πράσινη» φιλοσοφία στη μόδα, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τις συνήθειές μας στην καθημερινότητά μας. Είτε χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά είτε αλλάζοντας στις συνήθειες με τις οποίες ψωνίζουμε, ανακυκλώνουμε και χρησιμοποιούμε τη μόδα.

Υποστήριξε τη νέα γενιά η λέγοντας πως είναι πιο ευαισθητοποιήμενη πλέον στα ζητήματα της μόδας και της βιωσιμότητας και ότι χρειαζόμαστε περισσότερους ηγέτες για να μας σπρώξουν προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να περαστεί το μήνυμα σε όλους και όλες τις γενιές. “Χρειαζόμαστε περισσότερους ηγέτες γιατί όλα αυτή τη στιγμή είναι ανησυχητικά“. Αλλά δε γίνεσαι ηγέτης αν δεν βγεις στην πρώτη γραμμή! Χρειάζεται θάρρος. Και αυτό καμιά φορά σημαίνει να κάνεις και λάθη και σίγουρα να μπορείς να υποστηρίζεις τα πιστεύω σου δημόσια.

Κατέληξε λοιπόν λέγοντας, πώς πρέπει να δουλέψουμε μαζί τις τρεις αυτές έννοιες (δημιουργικότητα, βιωσιμότητα και υπεράσπιση των πιστεύω μας) ώστε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον να γίνουν ένα και το μέλλον να είναι ευοίωνο.

Επιμέλεια: Γκανιάτσα Δέσποινα

Comments are closed.