Οι ακριβότερες τσάντες του κόσμου!

Συνήθως στο μυαλό μας όταν ακούμε “δημοπρασία”, έρχονται σπάνια ακτικείμενα που συλλέκτες αναζητούν με κάθε κόστος. Πέρα όμως από πίνακες ή άλλα έργα τέχνης, στο σφυρί βγαίνουν και τσάντες με μερικά από τα σπανιότερα, πιο πολυτελή και πιο ακριβά – σχέδια που έχουν γίνει ποτέ.

Η μεγαλύτερη πώληση σε δημοπρασία σε τσάντες και αξεσουάρ που έσπασε το
ευρωπαϊκό ρεκόρ ήταν μια μεταχειρισμένη τσάντα του οίκου Hermès. Η ματ
Himalaya Niloticus κροκό Birkin 35 του 2010 με αγκράφα από 18 καράτια λευκόχρυσου και 245 διαμάντια, ξεπέρασε τα €260.899, υπερβαίνοντας την εκτίμηση της κατά περισσότερο από 60%.

H προηγούμενη κάτοχος του ρεκόρ ήταν επίσης μια Birkin διακοσμημένη με ροζ
διαμάντια η οποία πωλήθηκε σε δημοπρασία για 170.000 ευρώ.

Την εμφάνιση της στη δημοπρασία έκανε και μια σπάνια τσάντα του οίκου Louis
Vuitton (€179.075). Η τσάντα είναι ένα σπάνιο ταξιδιωτικό μπαουλάκι του
1892 από αλουμίνιο, γνωστό ώς Explorer Trunk. Η σπανιότητα της συγκεκριμένης τσάντας βασίζεται στο ότι την εποχή της κατασκευής της το αλουμίνιο και η παραγωγή του ήταν πιο ακριβή από εκείνη του χρυσού.

Επίσης, μια custom made Hermès Quelle Idole του 2017, η οποία κατασκευάστηκε από τον οίκο το 2000 για να γιορτάσει το millenium, δημοπρατήθηκε για €75.763.

Ενώ υπάρχει μια τυποποιημένη εξίσωση που βοηθά στον προσδιορισμό της πιθανής αξίας μιας τσάντας, δεν υπάρχουν πραγματικά κανόνες για την εκτίμηση της. Η σπανιότητα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, όμως και η κατάσταση, το μοντέλο, η ηλικία, τα υλικά, η ετικέτα, και το μέγεθος βοηθούν στην αντικειμενική εκτίμηση της τιμής της. Αν το υπολογίσουμε πιο υποκειμενικά, μπορεί η τελική αξία μιας τσάντας σε τέτοιου είδους δημοπρασίες, να ξεπεράσει κάθε αντικειμενική καθαρή αξία, όταν οι αγοραστές της σκοπεύουν να αποκτήσουν αυτό το κομμάτι πάση θυσία, αφού σκοπός είναι να γίνουν οι κάτοχοι αυτού του αντικειμένου.


Επιμέλεια: Γκανιάτσα Δέσποινα

Comments are closed.