Ποιος ήταν ο Kenzo?

Ο Kenzo Takada, είναι ο ιδρυτής του οίκου Kenzo, ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές στην ιστορία της μόδας και ο πρώτος Ιάπωνας σχεδιαστής που δέσποσε στο Παρίσι.

Ο Kenzo γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1939 στην επαρχία Hyogo (Ιαπωνία). Οι γονείς του είχαν πέντε παιδιά, με το μικρότερο παιδί να είναι ο ίδιος. Από πολύ μικρή ηλικία φάνηκε η κλίση του, αφού ενώ ήταν ακόμα παιδί, ο Kenzo χάζευε γυναικεία περιοδικά μόδας της αδελφής του.

Παρόλο που αρχικά ακολουθήσει τις επιταγές των γονιών του, σπουδάζοντας ξένες επιστήμες. Οι… αντοχές του και η αγάπη του για τη μόδα, τον κράτησαν μόλις έναν χρόνο στο πανεπιστήμιο. Ο Κένζο Τακάντα είχε έναν και μοναδικό προορισμό. Τον μαγικό κόσμο της μόδας. Σε ηλικία 19 ετών, αφήνει τις σπουδές του και γράφεται στο Bunka Fashion College, στο Τόκυο.

Η αγάπη του για το Παρίσι ήταν πολύ μεγάλη γι’ αυτό, λοιπόν, με το που μαζεύει τα πρώτα του χρήματα το 1965 μετακομίζει στην αρχή για έξι μήνες, αλλά τελικά η “Πόλη του Φωτός” γίνεται τόπος κατοικίας του, αφού καταφέρνει να κάνει δειλά δειλά τα πρώτα του βήματα σε αυτή.

Η πρώτη του κολεξιόν παρουσιάζεται το 1983 και εκτός από ρούχα αποφασίζει να λανσάρει αρώματα και καλλυντικά με την ίδια επωνυμία, πάντοτε ακολουθώντας τα πρότυπα του ιαπωνικού τρόπου περιποίησης.

To 1993 αποφασίζει να πουλήσει τον οίκο μόδας στην εταιρεία LVMH αλλά παρέμεινε ενεργός για πολλά ακόμη χρόνια δουλεύοντας για το σχεδιαστικό τμήμα, μέχρι και το 1999 όπου και αποσύρθηκε.

Το 2005 επέστρεψε με ένα νέο brand για interior design αυτή τη φορά, εντυπωσιάζοντας ξανά.

Το στυλ του ήταν ιδιαίτερο και ξεχώριζε, ήταν πρωτότυπο και επηρεασμένο έντονα από τη φύση και τους διαφορετικούς πολιτισμούς. Οι απεικονίσεις ζώων, τα φωτεινά, ζωηρά χρώματα και τα λουλούδια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του Kenzo. Τα ρούχα και τα πλεκτά του έχουν επιρροές από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, τόσο στις γραμμές, όσο και στα υφάσματα με τα παραδοσιακά ιαπωνικά μοτίβα να συνδυάζονται άψογα με το ευρωπαϊκό στυλ και τις επιδράσεις του streetwear των μεγαλύτερων μεγαλουπόλεων στον κόσμο, όπως είναι η Νέα Υόρκη.

Η μόδα είναι όπως το φαγητό σε ένα εστιατόριο. Αν σερβίρεις συνέχεια το ίδιο μενού, καταστράφηκες.”

Η μόδα δεν είναι για τους λίγους, είναι για όλους. Δεν πρέπει να είναι τόσο σοβαρή.

Είναι μερικά από αυτά που είχε δηλώσει ο σχεδιαστής, δείχνοντας την αγάπη του για τη μόδα και το οξυδερκές του πνεύμα.

Επιμέλεια: Γκανιάτσα Δέσποινα

Comments are closed.