Πώς να καθαρίσεις το σπίτι σου ώστε να είναι ασφαλές από ιούς!

Σε καθημερινή βάση ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται δραματικά, ενώ ανάλογα είναι και τα δεδομένα με τους αριθμούς των νεκρών. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν στην προσωπική «μάχη» απέναντι στον κορονοϊό. Βασικό ρόλο στην προστασία μας παίζει η σωστή υγιεινή, είτε είναι σε ατομικό επίπεδο, είτε μέσα στο σπίτι μας.
Κατά κύριο λόγο, ο νέος ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων, είτε από το σάλιο, είτε από άλλα σωματικά υγρά που εκπέμπονται αν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται. Ωστόσο, ο κορονοϊός ενδεχομένως να μεταδίδεται και από μολυσμένα αντικείμενα και επιφάνειες, αν και ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία. Έτσι, καλό είναι να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή και στον καθαρισμό του σπιτιού, ούτως ώστε να απαλλαγούμε από τους ιούς γενικότερα και ειδικότερα από τον επικίνδυνο κορονοϊό.

Πως να καθαρίσετε τις επιφάνειες:

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι για το χρόνο που μπορεί ο κορωνοϊός να επιβιώσει στις επιφάνειες. Από τη στιγμή, όμως, που θεωρείται παρόμοιος με τους άλλους κορονοϊούς που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς, είναι πιθανό να επιβιώνει κάποιες ώρες –έως και μέρες. Πρόκειται για κάτι που εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την υγρασία και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη η επιφάνεια.

Ο κορωνοϊός έχει μια ιδιαίτερη δομή, ευάλωτη στο περιβάλλον. Τόσο η ζέστη όσο και τα απορρυπαντικά, όπως το κοινό σαπούνι, μπορούν να καταστείλουν τη δράση του. Οπότε δε χρειαζόμαστε κάτι ειδικευμένο για να καθαρίσουμε το σπίτι μας, πέρα από χλωρίνη, νερό και σαπούνι. Αυτό που έχει σημασία, είναι ο τρόπος με τον οποίο καθαρίζουμε. Υπάρχουν πολλές επιλογές για αυτά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για καθαρισμό, όπως χαρτοπετσέτες, ρούχα ή μαντηλάκια μίας χρήσης. Αλλά και ο τρόπος καθαρισμού είναι σημαντικός. Δεν θέλουμε να επαναμολύνουμε τις επιφάνειες κατά τον καθαρισμό. Εάν επαναχρησιμοποιείτε ένα πανί, θυμηθείτε να το πλύνετε αργότερα και αφήστε το να στεγνώσει. Το πλύσιμο των πανιών στο πλυντήριο με κανονικό υγρό πλύσης είναι επίσης πιθανό να σκοτώσει τον ιό, ιδιαίτερα σε μια καυτή πλύση. Ξεκινήστε από τη μία άκρη της επιφάνειας προς την άλλη, ακολουθώντας με το χέρι μια διαδρομή τύπου «S».

Δοκιμάστε απολυμαντικά που υπόσχονται τη εξουδετέρωση ως και του 99% των ιών και βακτηρίων. Δώστε προσοχή στα σημεία που συγκεντρώνουν τα περισσότερα μικρόβια. Τα μικρόβια προτιμούν τα σημεία και αντικείμενα πάνω στα οποία περνούν πολλά χέρια. Τα τηλεχειριστήρια, τα τηλέφωνα, τα πόμολα, οι διακόπτες, οι πετσέτες, τα σφουγγαράκια κουζίνας και οι βρύσες γίνονται πηγή μικροβίων και πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται καθημερινά. Τις ευαίσθητες επιφάνειες, όπως είναι τα τηλεχειριστήρια, κινητά και υπολογιστές φροντίστε τα με απολυμαντικά μαντηλάκια και μετά με ένα στεγνό πανί.

Προσοχή στα σκουπίδια:

Σιγουρευτείτε πως αδειάζεται συχνά τους κάδους σκουπιδιών και αχρήστων στο σπίτι ενώ πετάξτε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα που αποτελούν εστία βακτηρίων. Ταυτόχρονα, μην ξεχνάτε απλούς κανόνες υγιεινής στο σπίτι όπως το να αλλάζουμε συχνά την πετσέτα για τα πρόσωπο ή τα χέρια ή ακόμα να πλένουμε τα χέρια μας συχνά και να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό διάλυμα ή αντιβακτηριακό σαπούνι αρκετά συχνά.

Τι πρέπει να προσέξουμε στο μπάνιο:

Μπορεί να σκέφτεστε τη λεκάνη αλλά τελικά το πλυντήριο αποτελεί ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι εξαιτίας της υγρασίας στην οποία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί, οι οποίοι μεταφέρονται από πλύση σε πλύση. Πραγματοποιήστε πλύσεις με ξίδι και καθαρίστε με στεγνό πανί το λάστιχο του πλυντηρίου όπου συγκεντρώνεται μούχλα. Όσον αφορά το καπάκι της τουαλέτας, καλό είναι να είναι κλειστό για να μην μεταφέρονται με τον αέρα μικροσταγονίδια με όλων των ειδών τα μικρόβια, ειδικά σε αντικείμενα όπως οι οδοντόβουρτσες.

Πιάτα και μαχαιροπίρουνα:

Το πλυντήριο πιάτων είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερο λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας του νερού, σε άλλη περίπτωση το πλύσιμο με ζεστό νερό και απολυμαντικό είναι εξίσου επαρκές.

Ρούχα και σεντόνια:

Χρησιμοποιείστε την υψηλότερη θερμοκρασία που διαθέτει το πλυντήριο για να πλύνετε τα ρούχα και βεβαιωθείτε ότι έχουν στεγνώσει εντελώς. Θα πρέπει να θυμάστε, όμως, να αποφεύγετε το τίναγμα τους πριν από την πλύση, για να μην υπάρξει κίνδυνος μόλυνσης άλλων επιφανειών. Αφήστε τα να στεγνώσουν στον ήλιο και να θυμάστε να τα σιδερώνετε σχολαστικά ώστε με το τελευταίο αυτό στάδιο να είναι σίγουρο ότι έχουν καταστραφεί όλοι οι ιοί και τα μικρόβια.

Καθαρισμός παπουτσιών:

Τα παπούτσια μας μαζεύουν και “κουβαλούν” ύπουλα βακτήρια, όταν τα φοράμε όλη μέρα. Αυτά τα βακτήρια τα κουβαλάμε μαζί και μέσα στο σπίτι όταν κινούμαστε με αυτά και έτσι εξαπλώνονται. Έγινε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα για τα μικρόβια στα υποδήματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν 421.000 μονάδες των βακτηρίων στο εξωτερικό του παπουτσιού, περιλαμβανομένων E. coli, μηνιγγίτιδα, αλλά και πολλών άλλων ασθενειών. Οπότε καλό θα ήταν να σκουπίζετε προσεκτικά τα παπούτσια σας πριν μπείτε μέσα και να τα αφήνετε στην πόρτα όταν γυρίζετε από έξω. Σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να καθαρίζετε τις σόλες των παπουτσιών σας με μία καθαρή οδοντόβουρτσα, λίγο καθαριστικό ρούχων ή Dettol ή χλωρίνη και νερό, μπορούμε να τρίψουμε ελαφριά και να τα απολυμάνουμε πλήρως.

Αερίστε το χώρο σας:

Ανοίξτε τα παράθυρα καθημερινά και αφήστε τα μισή ώρα τουλάχιστον να ανανεωθεί ο αέρας. Αρωματίζετε τον χώρο σας με βότανα ή χρησιμοποιήστε απολυμαντικά αιθέρια έλαια όπως το γαρύφαλλο, το λεμόνι, την κανέλα, τον ευκάλυπτο, το δεντρολίβανο και το λεμόνι.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως είμαστε απόλυτα ασφαλείς αν αφήνουμε τα μικρόβια έξω από το σπίτι μας!

Επιμέλεια: Γκανιάτσα Δέσποινα

Comments are closed.