Συνήθειες που απολαύσαμε εν μέσω καραντίνας και καλό είναι να ακολουθήσουμε και μετά!

Μέσα από την κατάσταση που ζήσαμε τους τελευταίους 2 μήνες, ανακαλύψαμε τι έχει προτεραιότητα – και πώς να τη δώσουμε – αλλά, επίσης, μάθανε τι επηρεάζει τη διάθεσή μας, κάναμε μια ανασκόπηση και ήρθαμε σε μεγαλύτερη επαφή με τα συναισθήματά μας. Όμως αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να διατηρήσουμε και τώρα που η κανονική μας ζωή έχει επανέλθει. Δε πρέπει να ξεχνάμε τι μάθαμε και όποτε συμβαίνει αυτό, να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από την καθημερινότητα για να ξαναβρούμε τις ισορροπίες μας.

Αυτό το διάστημα που είχαμε την ευκαιρία να αναστοχαστούμε και να βιώσουμε μια σειρά από διαφορετικά συναισθήματα, ίσως ανακαλύψαμε τι μας προκαλεί χαρά και τι γεμίζει τη ζωή μας με νόημα και σκοπό.

Κάποιες από τις συνήθειες που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας και θα θέλαμε να τις διατηρήσουμε και μετά είναι οι εξής:

Βρήκαμε χρόνο για καινούριες ασχολίες και για πράγματα που λατρεύεις

Μάθαμε να ασχολούμαστε κάθε μέρα με κάτι καινούργιο καθώς ο χρόνος ήταν άπλετος σε σχέση με πριν, οπότε δοκιμάσαμε ότι είχαμε απωθημένο να κάνουμε! Με τόσα δωρεάν μαθήματα που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, η “επιστροφή στα θρανία” ήταν μια διασκεδαστική ενασχόληση. Μαθήματα τέχνης και ζωγραφικής από μουσεία, σχέδιο μόδας από σχεδιαστές, μαθήματα μαγειρικής, μαθήματα ξένων γλωσσών και μία πληθώρα βιβλίων και περιοδικών για δωρεάν ανάγνωση σε έκαναν, ίσως, να αποκτήσαμε καινούρια χόμπι και θα πρέπει να βρίσκουμε χρόνο να ασχολούμαστε από εδώ και πέρα. Είναι ωραίο να διατηρήσουμε αυτές τις καινούριες ασχολίες, αν προσέξαμε ότι μας βοήθησαν να αποβάλουμε το στρες.

Κάναμε την άσκηση προτεραιότητα

Αν ήσουν άνθρωπος της άσκησης, με το που έκλεισαν τα γυμναστήρια, σίγουρα θα ένιωσες ότι κάτι αρχίζει να λείπει από την καθημερινότητά σου. Η άσκηση δεν χρησιμεύει μόνο για σωματική ενδυνάμωση, αλλά βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση του στρες και να διατηρούμε ένα υγιές μυαλό. Για την μετά lockdown εποχή, το να προσπαθήσεις να διατηρήσεις την συνήθεια της άσκησης (αφού τα γυμναστήρια δεν έχουν ανοίξει ακόμα), έστω και με το να αφιερώνεις κάποια λεπτά της ημέρας, μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την σωματική και ψυχική σου υγεία. Η ευφορία που σου προκαλεί η άσκηση, και η απελευθέρωση των ενδορφινών θα σε προκαλούν να απολαύσεις κάθε λεπτό της ημέρας σου. Κάνε μερικά λεπτά πριν πας στη δουλειά ή το βράδυ πριν κοιμηθείς, άλλα μη βρεις δικαιολογίες για να το αποφύγεις, καθώς η ατομική σωματική και ψυχική υγεία είναι το παν!

Απολαύσαμε τις αργές αλλά σημαντικές στιγμές της ζωής

Υπάρχουν αρκετοί από εμάς που συνειδητοποιήσαμε ότι απολαμβάνουμε να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας μακριά από μία οθόνη και μαζί με τους αγαπημένους μας. Είτε παίζοντας ένα επιτραπέζιο κάποιο σαββατόβραδο, είτε διαβάζοντας ένα βιβλίο, είτε κάνοντας ουσιαστικές συζητήσεις, κάποιες από τις παραπάνω συνήθειες μπορούν να γίνουν μέρος της ρουτίνας μας.

Καταναλώσαμε συνειδητά

Επίσης, η καραντίνα μας δίδαξε την οικολογία! Ίσως, συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερο χαρτί ή να μαγειρεύουμε την ποσότητα φαγητού που θα καταναλωθεί και δεν θα πετάξουμε. Επίσης, αποφασίσαμε να μειώσεις τη χρήση αυτοκινήτου γιατί το περπάτημα ή το ποδήλατο έχουν να προσφέρουν περισσότερα σε εμάς και το περιβάλλον.

Προσθέσαμε στιγμές χαλάρωσης μέσα στην ημέρα

Κάτι που σίγουρα ανακαλύψαμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας είναι το πόσο σημαντικές είναι οι στιγμές χαλάρωσης, πόσο τις απολαμβάνουμε και πόσο ανάγκη τις έχουμε. Τώρα που η ζωή μας έχει επανέλθει στο φυσιολογικό της ρυθμό πρέπει να δημιουργήσουμε χώρο αλλά και χρόνο για γαλήνη και ησυχία τις πολυάσχολες μέρες μας, ακόμα κι αν είναι μόνο μερικά λεπτά την ημέρας. Τα μικρά mental breaks από όλο αυτό το χάος και άγχος που επικρατούσε γύρω σου, αποδείχθηκαν πολύ ικανά να σε χαλαρώσουν και να σε βοηθήσουν να σκεφτείς πιο σωστά, οπότε πρόσθεσε τα και στη τωρινή σας ρουτίνα.

Εξοικειωθήκαμε με τις online αγορές και το διαδίκτυο γενικότερα

Στην Ελλάδα ήμασταν λίγο πίσω σε αυτό τον τομέα, όμως εν μέσω καραντίνας, που οι online αγορές ήταν η μοναδική επιλογή, ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών αποφάσισε να το δοκιμάσει και να έμεινε απόλυτα ικανοποιημένο. Μάθαμε λοιπόν, να εμπιστευόμαστε τις online συναλλαγές, αφού είναι απόλυτα ασφαλείς. Μάθαμε να μπορούμε να αγοράζουμε ρούχα χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις του εκάστοτε site, και να μη χρειάζεται να το δοκιμάσουμε ώστε να είμαστε σίγουροι ότι μας κάνει. Γενικότερα γίναμε “cyber friendly”, η τεχνολογία όλη αυτή την περίοδο μας έφερε πιο κοντά: βιντεοκλήσεις και συζητήσεις ακόμα και με φίλους που είχαμε καιρό να ακούσουμε έδιναν και έπαιρναν. Μια συνήθεια που πρέπει να μας συντροφεύει από εδώ και πέρα και πρέπει να τη διατηρήσουμε, καθώς εξοικονομεί χρόνο, κόπο αλλά και πόρους!

Ανανεώσαμε το χώρο μας

Πολλοί από γνωστούς και φίλους έκαναν ανακαινίσεις και άλλοι ασχολήθηκαν επιτέλους με το “ξεκαθάρισμα” της ντουλάπας τους. Συνειδητοποιήσαμε πόσο εύκολο και αναζωογονητική είναι μια μικρή αλλαγή στο χώρο που κατοικούμε. Πετάξαμε, χαρίσαμε ή πουλήσαμε πράγματα που δε μας ήταν πια χρήσιμα, κάναμε τους άλλους χαρούμενους και ανανεώσαμε τη ζωή μας! Είναι μια διαδικασία που πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε πιο τακτικά, ώστε να ξεφορτωνόμαστε ότι δεν έχει πια σημασία και να αφήνουμε χώρο για ανανέωση και επέκταση!

Πήραμε πολλά μαθήματα εν μέσω αυτής της κρίσης, μάθαμε τι λειτουργεί και τι είναι σημαντικό για εμάς. Είναι ευκαιρία λοιπόν, να αλλάξουμε μερικές κακές συνήθειες που δεν μας εξυπηρετούν πια και να υιοθετήσουμε καινούργιες πιο δημιουργικές και αποτελεσματικές.

Επιμέλεια: Γκανιάτσα Δέσποινα

Comments are closed.