Το shopping έχει θεραπευτικές ιδιότητες!

Τα ψώνια είτε γίνονται online είτε σε κάποιο καταστήματα με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ είναι μια από τις αγαπημένες συνήθειες των γυναικών.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Michigan στις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποίησε μια μελέτη η οποία βασίστηκε σε τρεις σειρές διαφορετικών πειραμάτων και έγινα πάνω σε μια ομάδα ανθρώπων, η οποία αποτελούνται κυρίως από γυναίκες. Η έρευνα αυτή, απέδειξε πως τα ψώνια έχουν τρομερά αποτελέσματα και καταπολεμούν τη μελαγχολία και τη θλίψη. Στην έρευνα φάνηκε πως όσοι ψώνισαν ήταν τρεις φορές πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που κοίταζαν απλά τις βιτρίνες.

Η ηρεμιστική επίδραση στο άγχος είναι άμεση. Όταν βγαίνουμε για ψώνια είναι μια μορφή διασκέδασης που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταπολεμήσει τη μοναξιά και την κακή διάθεση. Το αίσθημα ευημερίας προκαλεί μια φυσική αγχολυτική δράση.

Οι ερευνητές απέδειξαν επίσης ένα άλλο όφελος από τις αγορές: μια σχεδόν άμεση αύξηση της αυτοεκτίμησης. Η θεωρία επιβεβαιώθηκε επίσης από μια έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα χιλίων ανθρώπων από την ηλεκτρονική πύλη Zalando, η οποία έδειξε πως ένα μεγάλο ποσοστό των Ιταλών πηγαίνουν για ψώνια όταν έχουν πεσμένο ηθικό, γιατί έτσι αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους.

Τα ψώνια μπορεί να βοηθήσουν μέχρι και να ορίσετε στόχους, που ήταν δύσκολο να επιτευχθούν με την πρώτη ματιά. Όπως, για παράδειγμα, να ακολουθήσετε μια δίαιτα ή έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αγορές γίνονται ένα βραβείο. Η απόλαυση σε κάποια μικρή πολυτέλεια βοηθά την αυτοπεποίθηση και την καλή διάθεση.

Καίτε θερμίδες. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το περπάτημα για τρεις ώρες μεταξύ μιας βιτρίνας και μιας άλλης (συνεπώς, χωρίς να αναγκάζεστε) σας επιτρέπει να κάψετε 350 θερμίδες, οι οποίες μπορούν να γίνουν 500 αν αποφασίσετε να αποφύγετε ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες. Δε το λέτε και άσχημα, αφού κάνετε κάτι που απολαμβάνεται αλλά καίτε και θερμίδες παράλληλα.

Όλα τα παραπάνω μοιάζουν λογικά αν αναλογιστούμε πως ο άνθρωπος έχει έμφυτη περιέργεια και τάση να ανακαλύπτει, κάτι που βασίζεται σε πρωτόγονα ένστικτα, όπως αυτά του κυνηγού-συλλέκτη. Τα ψώνια, λοιπόν, αποτελούν ένα τρόπο να εκφράσει αυτές τις έμφυτες τάσεις του.

Επίσης, η κατανάλωση αγαθών, είτε με τη μορφή δώρων, είτε με τη μορφή φαγητών και ποτών, είναι ίσως από τους εντονότερους τρόπους έκφρασης της αγάπης και της φροντίδας μας για τα άτομα που αγαπούμε.

Θέλουμε να φτιάξουμε την τέλεια εικόνα. Έτσι, καθετί που ψωνίζουμε μας δημιουργεί την ανάγκη για κάτι ακόμα: το φόρεμα που ταιριάζει με τα παπούτσια, την τσάντα, το παλτό…

Αγοράζοντας, μιμούμαστε τους άλλους, ταιριάζουμε στην ομάδα, αλλά και την κοινωνία. Ενώ το καινούργιο μας κάνει να ενθουσιαζόμαστε και εντυπωσιαζόμαστε.

Η υψηλότερη κατανάλωση που παρατηρείται κατά το πέρασμα από τη μια εποχή στην άλλη επίσης σηματοδοτεί ένα κοινωνικό φαινόμενο. Έτσι, οι καταναλωτές της κάθε εποχής, όταν κάνουν τα χειμερινά ή τα ανοιξιάτικά τους ψώνια, για παράδειγμα, διέπονται από την αύρα της ανανέωσης και χρησιμοποιούν την έννοια των αγορών ως μια τελετουργία εξωτερικής και εσωτερικής ανανέωσης.

Η κατανάλωση αποτελεί τη χείρα βοηθείας στον ψυχικά καταπονημένο ή πληγωμένο εαυτό, έναν τρόπο αυτοσυντήρησης που όταν διατηρείται μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο έχει τελικά θετικά αποτελέσματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι τίποτα από μόνο του δεν είναι απαραιτήτως καλό ή κακό, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το χειριζόμαστε. Έτσι, και ο καταναλωτισμός από μόνος του δεν έχει την αρνητική σημασία αλλά πρέπει πάντα να μπαίνουν κάποια όρια.

Γκανιάτσα Δέσποινα

Comments are closed.