6 φυτά για να ομορφύνεις το γραφείο σου!

Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι μία από τις μεγαλύτερες τάσεις της εποχής και όχι άδικα αφού εκτός από ομορφιά, διαθέτουν και την ικανότητα να χαλαρώνουν, να αναζωογονούν αλλά και να φιλτράρουν την ατμόσφαιρα. Στο γραφείο μας, και στους χώρους εργασίας εργασίας γενικότερα, χρειαζόμαστε ένα όμορφο περιβάλλον για να μπορούμε να δουλέψουμε άνετα, ήρεμα και ευχάριστα! Είναι γνωστό ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου μας μεταδίδουν ηρεμία και προσθέτουν μία ευχάριστη νότα στο περιβάλλον που βρισκόμαστε. Υπάρχουν μάλιστα φυτά που συνεισφέρουν σε μία υγιέστερη ατμόσφαιρα του γραφείου και του επαγγελματικού χώρου μας, απορροφώντας πολλές τοξικές ουσίες που βρίσκονται στον αέρα. Επιλέξτε  το κατάλληλα φυτά για σας, ώστε να αναδείξουν τον χώρο μας και να μεταδώσουν θετική ενέργεια.

 

Ορχιδέα

Αν θέλουμε να δώσουμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μια πολύ καλή επιλογή είναι η ορχιδέα, αφού είναι ένα πολύ όμορφο φυτό με υπέροχα άνθη! Προτιμούμε την ορχιδέα φαλαινόψις όταν το γραφείο μας είναι φωτεινό αλλά χωρίς να τη βλέπει απευθείας έντονο φως για να ανθοφορήσει καλύτερα! Τη διατηρούμε μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα με ιδανικές θερμοκρασίες μεταξύ 18-27°C. Ποτίζουμε κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, κάθε πρωί ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα της ορχιδέας, καθώς η ορχιδέα αγαπά περιβάλλον υψηλής υγρασίας.Μη τη προτιμήσετε αν δεν έχετε χρόνο να την φροντίζετε, αφού είναι ένα φυτό που θέλει προσεκτική φροντίδα και αλλαγή χώματος τακτικά!

 

Σανσιβέρια

Μία ακόμα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιλογή για επαγγελματικούς χώρους η σανσιβέρια, καθώς εκτός από εντυπωσιακό φύλλωμα έχει και πολύ μικρές απαιτήσεις φροντίδας. Από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούμε να στολίσουμε, η σανσιβέρια είναι πολυετές φυτό με ταχεία ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος συνήθως το ένα μέτρο. Διαθέτει στενόμακρα, μυτερά φύλλα που έχουν σαρκώδη υφή και γι’ αυτό ονομάζεται και «φυτό φίδι». Μπορεί να προσαρμοστεί και σε πιο σκοτεινές θέσεις ενώ παράλληλα καθαρίζει και τον αέρα από τοξικές ουσίες. Της αρκεί ένα ελαφρύ πότισμα κάθε 2 βδομάδες και μία φορά το χρόνο λίπανση με υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

 

Σπαθίφυλλο

Το σπαθίφυλλο είναι από τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου, εξαιτίας των πολύ όμορφων φύλλων του και των ελκυστικών ανθέων του. Η καταγωγή του φυτού είναι από τη Χαβάη. Το σπαθίφυλλο είναι αρκετά ανθεκτικό, έχει πλούσιο λεπτό φύλλωμα σε σκούρο πράσινο και πολύ εντυπωσιακά λευκά άνθη. Το σπαθίφυλλο θέλει μέτριο φωτισμό και οπωσδήποτε όχι άμεση έκθεση στον ήλιο, ενώ έχει μέτριες ανάγκες ως προς το νερό και χρειάζεται πότισμα μια φορά τη βδομάδα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε το φύλλωμα του σπαθίφυλλου με βρεγμένο σφουγγάρι για να απομακρύνουμε σκόνη και έντομα που πιθανότατα έχουν εγκατασταθεί.

 

Ανθούριο

Το ανθούριο είναι από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα καλλωπιστικά φυτά, με μεγάλη
εμπορική καλλωπιστική αξία και στη χώρα μας. Η καταγωγή του είναι η Χαβάη. Το
ανθούριο είναι θαμνώδες φυτό με πυκνό παχύ φύλλωμα και κόκκινα, ροζ, λευκά
άνθη με εντυπωσιακό σχήμα. Το ανθούριο χρειάζεται μέτριο φωτισμό και όχι άμεση
έκθεση στον ήλιο. Αρέσκεται σε τακτικό πότισμα με σωστή αποστράγγιση, ψεκασμό στα φύλλα και λίπανση με ένα πλήρες οργανικό λίπασμα.

 

Καλαγχόη

Τα παχύφυτα επίσης, θεωρούνται ιδανικά για εσωτερικούς χώρους αλλά αν θέλουμε παχύφυτα με λουλούδια στον εργασιακό χώρο, η καλαγχόη είναι από τα φυτά που μας έρχονται πρώτα στο μυαλό. Διαθέτει μεγάλη καλλωπιστική αξία με τα πανέμορφα γυαλιστερά δερματώδη φύλλα της και τα πολλά μικρά λουλούδια σε διάφορα χρώματα όπως λευκό, κίτρινο, ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί, μωβ. Η πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία της καλαγχόης μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές μέσα στο χρόνο χωρίς να έχει σημαντικές απαιτήσεις σε φροντίδα. Η καλαγχόη χρειάζεται μέτριο φωτισμό και όχι άμεση έκθεση στον ήλιο, ενώ θέλει μέτριο πότισμα με ψεκασμό στα φύλλα της.

 

Κάκτος

Τι να πρωτοπεί κανείς για τα αριστουργήματα αυτά τις φύσης, που φτάνουν μέχρι
και τα 2.000 διαφορετικά είδη. Συνήθως είναι μικρά, χωράνε και στα πιο στενά
ράφια, θέλουν απίστευτα λίγο νερό και προσοχή και έχουν τόσα διαφορετικά
σχήματα. Προτίμησε τους στρογγυλούς κάκτους που έχουν πιο αργή ανάπτυξη και
χρειάζονται πιο αραιά πότισμα. Επέλεξε κάποιον με λουλουδάκι για να απολαμβάνετε τα άνθη του. Οι κάκτοι θέλουν πότισμα δυο φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες και μια φορά τη βδομάδα τον υπόλοιπο καιρό συμπεριλαμβανόμενου και του χειμώνα.
Επιμέλεια: Γκανιάτσα Δέσποινα

Comments are closed.