Με αφορμή τη λήξη της μεγαλύτερη έκθεσης μόδας, στις 7 Ιανουαρίου 2018, στο μουσείο Musee des Arts Decoratifs στο Παρίσι, αποφάσισα να κάνω ένα αφιέρωμα στον “ονειρικό” Christian Dior.
O Christian Dior γεννήθηκε το 1905 σε μια μικρή πόλη στη Γαλλία, την Grenville, όπου και έζησε μέχρι τα 5 του χρόνια, ήταν το δεύτερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Ενώ, τo 1910 μετακόμισε με την οικογένειά του στο Παρίσι.
Παρόλο που ήθελε να σπουδάσει αρχιτεκτονική ακολούθησε τις επιθυμίες των γονιών του να γίνει διπλωμάτης και σπούδασε στο École des Sciences Politiques το διάστημα 1923-1926. Το 1928 μαζί με τον φίλο του Jacques Bonjean και την οικονομική υποστήριξη του πατέρα του άνοιξε μια μικρή αίθουσα τέχνης, την οποία αναγκάστηκε να κλείσει μετά το χαμό της μητέρας του και την οικονομική καταστροφή του πατέρα του.
Η καριέρα του άρχισε την δεκαετία του 1930 όταν αποφάσισε μετά από παρότρυνση του φίλου του Jean Ozenne να πουλήσει σχέδιά του σε διάφορους οίκους μόδας υψηλής ραπτικής. Αργότερα, το 1946 άνοιξε δικό του οίκο μόδας στο Παρίσι με χρηματοδότηση από τον Οίκο υφασμάτων Boussac. Η πρώτη του κολεξιόν παρουσιάζεται στις 12 Φεβρουαρίου 1947 και αποτελείται από 90 δημιουργίες φορεμένες από 6 μοντέλα. Η collection του 1947, με τις φαρδιές φούστες και τη στενή μέση, προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και χαρακτηρίστηκε ως το «New Look». Η αισθητική του, παρέπεμπε στο παρελθόν. Αναβίωσε την υψηλή ραπτική του Παρισιού, που είχε παρακμάσει κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ο οίκος άρχισε να εδραιώνεται και οι παραγγελίες παγκοσμίου φήμης αστέρων, όπως η Rita Hayworth και η Margot Fonteyn, έκαναν το όνομα του Dior γνωστό στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Το 1957, ο 21χρονος Yves Saint Laurent επιλέχθηκε να διαδεχθεί τον Christian στον οίκο Dior. Λίγους μήνες αργότερα, υπέστη μοιραία καρδιακή προσβολή και στις 24 Οκτωβρίου του 1957 σε ηλικία μόλις 52 ετών, άφησε τον Οίκο ακέφαλο. Τον Yves Saint Laurent διαδέχθηκε λίγα χρόνια μετά ο Marc Bohan, καθορίζοντας μια νέα εποχή για την Dior, με το “Slim Look”. Το 1989, τα ηνία πήρε ο Gianfranco Ferre μέχρι το 1996, όταν ο εκκεντρικός John Galliano ανέλαβε το θρόνο του chief designer. Ο Galliano είχε ένα δημιουργικό ταλέντο πολύ κοντά σε αυτό του Christian Dior. Είχε το ίδιο εξαιρετικό μείγμα ρομαντισμού, φεμινισμού και νεωτερισμού, που συμβόλιζε ο Dior. Παρέμεινε στον οίκο Christian Dior μέχρι τον Μάρτιο 2011, όταν απολύθηκε λόγω των αντισημιτικών σχολίων που έκανε, μεθυσμένος σε ένα μπαρ του Παρισιού.
Όπως είναι λογικό λοιπόν, κάθε ένας από τους σχεδιαστές που ακολούθησαν το Dior είχε τις δικές του αίθουσες στην έκθεση. Ο στόχος της έκθεσης είναι να γιορτάσει το κλείσιμο 70 χρόνων από τη δημιουργία του οίκου και να δείξει την πηγή της δημιουργίας και το εύρος του πολιτισμού του Christian Dior και των σχεδιαστές που τον διαδέχτηκαν.
Περισσότερα από 300 φορέματα υψηλής ραπτικής που δημιουργήθηκαν από το 1947 έως και σήμερα κοσμούσαν την έκθεση. Φωτογραφίες, σπάνια σκίτσα, γράμματα και αντικείμενα όπως καπέλα, κοσμήματα, παπούτσια και μπουκάλια αρωμάτων, όλα πέρασαν μπροστά από τα μάτια των επισκεπτών, με τη σύνδεση μεταξύ μόδας και τέχνης να ζωντανεύει με ονειρικό τρόπο. Πραγματικά, ο Οίκος Dior διεύρυνε την ιστορία της τέχνης. Γιατί η μόδα αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια ιδιαίτερη μορφή τέχνης, με κάποιους από τους εκφραστές της να αποτελούν εμβληματικές προσωπικότητες.
Δέσποινα Γκανιάτσα